Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Έκφραση- Έκθεση Γ' Λυκείου Κριτήριο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα




Α. Κείμενο



Η αναγνώριση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

         Τα ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρώνονται και προστατεύονται από Συντάγματα, από Καταστατικούς Χάρτες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχουν περίτεχνα φιλοτεχνηθεί, από Διακηρύξεις άφθονες και από Διεθνείς Οργανισμούς. Παρ΄ όλα αυτά, εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται την ελευθερία τους, και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τις πιο στοιχειώδεις εκφράσεις της.



          Από την άλλη, αιμοσταγείς τύραννοι αυτοαποκαλούνται προστάτες και σωτήρες των λαών. Μεγαλόσχημοι απατεώνες, καταπατητές και καταχραστές μιλούν για τον τίμιο μόχθο και την ιερότητα της ιδιοκτησίας. Έμποροι των ιερών και των οσίων, για ευσυνειδησία και συνέπεια. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν μέρη στα οποία η  επιβολή δικτατορικών καθεστώτων εμφανίζεται ως σωτήρια λύση ή ως έκφραση δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας, όπως επίσης περιοχές που έχουν κατακτηθεί και βρίσκονται υπό κατοχή, όπως η μαρτυρική Κύπρος.



        Στις περιοχές αυτές η άσκηση ψυχολογικής βίας , οι διώξεις και οι συλλήψεις, οι κρατήσεις , οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, η τρομοκρατία, η παραβίαση του οικογενειακού ασύλου και η κατάργηση, τελικά, του δημοκρατικού πολιτεύματος καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταργούν κάθε έννοια ισηγορίας, ισονομίας και ισοπολιτείας.



        Δυστυχώς, ακόμα και σε χώρες με δημοκρατική διακυβέρνηση, σε χώρες του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου, γίνονται καθημερινά παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Διότι για ποια προστασία ανθρώπινων δικαιωμάτων μπορεί να  γίνεται λόγος, όταν τα τσιμεντένια μεγαθήρια στερούν τον ήλιο και τον αέρα από τα παιδιά, όταν η απληστία του χρήματος δε μας επιτρέπει να ανασάνουμε και δεν αφήνει τον παραμικρό χώρο για την ψυχαγωγία των παιδιών και την άθληση των νέων, όταν εξαιτίας του νέφους των μεγάλων πόλεων γεμίζουν καθημερινά τα νοσοκομεία μας από ασθενείς, όταν βάναυσα υποβαθμίζεται και αλλοιώνεται το περιβάλλον και η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής;



         Για ποια ανθρώπινα δικαιώματα και προστασία τους μπορούμε να μιλάμε, ακόμα και σε αυτές τις δημοκρατικές  χώρες, όταν υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι και άστεγοι, όταν εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν και μένουν αναλφάβητοι, ή όταν η άντληση υλικών αγαθών  είναι , τις περισσότερες φορές, αποτέλεσμα εκμετάλλευσης, απάτης, νοθείας και δωροδοκίας;



        Συνεπώς, δεν αρκούν μόνο τα Συντάγματα και οι Διακηρύξεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι απαραίτητο, πέρα από τις οποιεσδήποτε διακηρύξεις, να παρέχεται στον κάθε πολίτη η δυνατότητα να ζει άνετα και ελεύθερα μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτισμένο, ανθρώπινο και ευχάριστο, όπως είναι επίσης απαραίτητο να εξασφαλίζεται σ’ αυτόν η σωστή παιδεία, η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική δημόσια περίθαλψη και, γενικότερα, μια ανεκτή ποιότητα ζωής. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών του πολίτη.

                          Κων/νος Δημόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ, 11/12/1998





Β. Παρατηρήσεις



1.      Να γράψετε την περίληψη του κειμένου (90-110 λέξεις).                                                    (Μονάδες 25)



2.    Τα ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρώνονται και προστατεύονται από Συντάγματα, από Καταστατικούς Χάρτες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από Διακηρύξεις άφθονες και από Διεθνείς Οργανισμούς.    Να μετατρέψτε την παθητική σύνταξη της περιόδου σε ενεργητική.

                                                                   (Μονάδες 5)



3.  Δυστυχώς, ακόμα και σε χώρες με δημοκρατική διακυβέρνηση, σε χώρες του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου, γίνονται καθημερινά παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.   Να αναπτύξτε μια παράγραφο με παραδείγματα με την παραπάνω θεματική περίοδο.                 

                                                                 (Μονάδες 15)



4. Να γράψτε από ένα συνώνυμο για κάθε μια από τις παρακάτω λέξεις:

στοιχειώδεις,εμφανίζεται, βάναυσα, άντληση, παρέχεται.                                                 (Μονάδες15)



5.      Στις μέρες μας αρκετές πολιτείες και πολλοί φορείς δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ωστόσο, όχι σπάνια, και σε όλο τον κόσμο, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται. Σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του σχολείου σας προσπαθήστε να ερμηνεύσετε το φαινόμενο και προτείνετε τρόπους αντιμετώπισής του. (400-500 λέξεις)



                                                                     (Μονάδες 40)


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου