Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Οι λειτουργίες της γλώσσας: αναφορική και ποιητική λειτουργία

Η γλώσσα λειτουργεί με πολλούς τρόπους, γιατί πολλές είναι και οι ανάγκες του ανθρώπου. Δείχνει κι αυτό τη δύναμή της. Από τους τρόπους αυτούς οι λογοτέχνες και οι γλωσσολόγοι επισημαίνουν κυρίως δύο: «τον έναν που αφορά το λογικό μας, και τον άλλο που αφορά τις συγκινήσεις μας» (Γ. Σεφέρης). Στην πρώτη περίπτωση οι γλωσσολόγοι μιλούν για αναφορική λειτουργία της γλώσσας, στη δεύτερη για ποιητική λειτουργία.

 Η γλώσσα λειτουργεί με δύο τρόπους: τη μια φορά με το λογικό τρόπο και την άλλη με το συγκινησιακό.






1. Ποια λειτουργία της γλώσσας επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο συντάκτης των ακόλουθων αποσπασμάτων; Να εντοπίσετε χαρακτηριστικά που τεκμηριώνουν την απάντησή σας.

1.      Το μυαλό μας κάνει μαιάνδρους απίθανους προκειμένου στο μέλλον να σταδιοδρομήσει στα εργαστήρια, στους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους, οπουδήποτε οσφραίνεται όφελος χειροπιαστό. Προκειμένου, όμως, να καταλήξει σε μια συνειδητοποίηση του «είναι» παραμένει στην  πρώτη του Δημοτικού .

                  (Οδυσσέας Ελύτης, Η μέθοδος του άρα)

2.      Παρατηρώντας τα θρανία στις σχολικές αίθουσες μπορούμε να προβληματιστούμε, να χαμογελάσουμε απλώς, ακόμη και να εκπλαγούμε. Τα περισσότερα graffiti έχουν κύριο θέμα τους τον έρωτα και τη φιλία. Αγάπη, μίσος, πάθος, εκδίκηση, απιστία, προδοσία ή απλώς αδιαφορία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα. Σε ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας των θρανίων είναι γραμμένοι ερωτικοί στίχοι, που προέρχονται από γνωστά λαϊκά άσματα της εποχής ή αποτελούν προσωπικά δημιουργήματα των μαθητών.

                (Απόσπασμα άρθρου από τον ημερήσιο Τύπο)

3.      Σας λέγω σήμερα, φίλοι μου, ότι παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις της στιγμής, έχω ακόμη ένα όνειρο. Είναι ένα όνειρο γερά ριζωμένο στο αμερικάνικο όνειρο. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζώρτζια οι γιοι των πρώην σκλάβων και οι γιοι των πρώην ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας.

              (Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, Ομιλία στο Καπιτώλιο της  Ουάσιγκτον, Έχω ένα όνειρο)

 

Κείμενο

Λειτουργία γλώσσας

Χωρία

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου