Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Η παράγραφος: δομή και τρόποι ανάπτυξης

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Να εντοπίσετε τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης των ακόλουθων παραγράφων. Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας με συγκεκριμένες αναφορές.

1.  Καλή είδηση για μένα είναι αυτή που ξεχωρίζει τα γεγονότα από τις αξίες. Παράδειγμα: «Ένας άνθρωπος χτύπησε ένα σκύλο» (αυτό είναι το γεγονός). Τελεία. «Το συμβάν για μένα είναι δυσάρεστο» (γνώμη που ανήκει στο χώρο των αξιών). Κακή είδηση είναι εκείνη στην οποία γνώμη και έκθεση του γεγονότος μπερδεύονται. Παράδειγμα: «Ένας κακός άνθρωπος χτύπησε έναν κακόμοιρο σκύλο".

(Ουμπέρτο Έκο, Η σημειολογία στην καθημερινή ζωή)

 

2.  Έχει διατυπωθεί η άποψη πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Ο αμαθής διακατέχεται από μειωμένη αυτοπεποίθηση, αποφεύγει το διάλογο, συνειδητοποιεί την πνευματική του κατωτερότητα, γεγονός που μπορεί να επιδράσει θετικά, κινητοποιώντας τη διάθεσή του για απόκτηση γνώσεων. Ο ημιμαθής όμως είναι καταδικασμένος σε πνευματικό σκοταδισμό, αφού οι λιγότερες γνώσεις ενισχύουν την απόλυτη στάση. Αυτή η ψευδαίσθηση της γνώσης αφαιρεί από το άτομο την ελπίδα της κοινωνικής αναγνώρισης και αποδοχής.

(Απόσπασμα άρθρου του Β. Βλάχου)

 

3.  Συνήθως μιλώντας για δημοκρατία εννοούμε το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία απορρέει και ασκείται από το λαό. Πέρα από ένα πολιτικό σύστημα, η δημοκρατία αναγνωρίζεται ως ένα σύνολο αξιών που καλεί τον άνθρωπο σε μια ανοδική πορεία. Ο διάλογος, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, η μετριοπάθεια και το ενδιαφέρον για τα κοινά αποτελούν χαρακτηριστικές τέτοιες αξίες που συνιστούν την πεμπτουσία της δημοκρατίας ως καθημερινού τρόπου ζωής.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου